Wat is TuiNa?  ( spreek uit als twie-na ) 

Tuina is een chinese lichaamsmassage die ook in de moderne Chinese gezondheidszorg niet weg te denken is.

Deze therapie wordt in de Chinese ziekenhuizen toegepast voor een sneller en beter herstel van de patiënten.

Tuina wordt  toegepast zowel ter voorkoming alsook ter behandeling van heel veel aandoeningen.

Recent zien we dat Tuina in het westen zijn intrede doet en hier binnen en naast de bestaande gezondheidszorg een eigen plek verwerft.

Tuina is een lichaamsmassage. De scheiding van lichaam en geest zoals we die kennen in het westen, verschilt  sterk van de TuiNa massage zoals ik die toepas. De Chinese visie, die dit onderscheid niet maakt, ziet de mens als 1 geheel.

Een energetisch geheel waarbij klachten en / of ziektes voortkomen vanuit een onbalans van het energetisch systeem.

Vaak veroorzaakt door, zoals men dat noemt, blokkades of stagnaties. Hierdoor kan  de Qi ( de levensenergie ) niet vrijelijk  stromen en worden b.v. afvalstoffen niet goed afgevoerd waardoor er klachten kunnen ontstaan.

In het westen masseert en manipuleert men meestal de pijnlijke spieren en of gewrichten om zo tot een goed resultaat te komen.

Doordat bij Tuina de oorzaak van de klacht niet alleen lokaal wordt gezocht, worden tijdens behandelingen ook vaak de diverse acupunctuurpunten en meridianen, die verband houden met de klacht of het ontstaan hiervan, meegenomen in de massage. 

Een Tuina behandeling kan uit veel verschillende massagetechnieken bestaan. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om een heel gerichte aanpak te kiezen.

Soms wordt Tuina ook toegepast als alternatief voor acupunctuur in het geval men te angstig is voor naalden.

 

In de dagelijkse praktijk worden de massages vaak gegeven in combinatie met b.v. Cupping, Gua-sha, Moxabehandelingen en Dorn-therapie. Deze combinaties maken het tot een zeer effectieve methode.

Hoe ziet een Tuina-behandeling eruit?

De behandeling is een combinatie van fysieke manipulatietechnieken – Chinese therapeutische massage en acupressuur – en manipulatie van de acupunctuurpunten. 

Tuina-massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel.

Het vergroot je veerkracht en weerstand, geeft je flexibiliteit en laat spanning en vermoeidheid verdwijnen.

Wat kan Tuina voor mij doen?

Tuina helpt ontspannen, maar kan ook verlichting geven bij diverse fysieke en emotionele klachten, zoals migraine, chronische pijn, spierspanningen, fibromyalgie, spier- en zenuwpijnen, rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen, stress en gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose.